Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federica Mogherini

EU pozvala na “širok i inkluzivni” dijalog o rješavanju krize u Hong Kongu

federica mogherini

Demonstranti traže ostavku šefice vlade Hong Konga Carrie Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta

Evropska unija (EU) pozvala je danas na “širok i inkluzivni dijalog” u rješavanju krize u Hong Kongu, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federica Mogherini.

“Od suštinskog je značaja pokazati uzdržanost i odbaciti nasilje, kao i preduzeti hitne mjere za rješavanje krize”, navela je Mogherini i dodala da je neophodno započeti dijalog “širok i inkluzivan” koji će uključiti sve strane.

Protesti su počeli u junu, zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona od kojeg je vlada potom odustala, smatrali su ga još jednom prijetnjom slobodama Hong Konga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriju Kini.

Demonstranti traže ostavku šefice vlade Hong Konga Carrie Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta, prenosi Beta.