EU razmatra samit sa Erdoganom posvećen izbjegličkoj krizi

erdogan telefon

Čelnici Evropske unije na sastanku na Malti na kome raspravljaju o izbjegličkoj krizi razmotrili su poziv turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na samit u Bruxellesu u ovom mjesecu kako bi postigli sporazum o smanjenju broja migranata, saopćili su zvaničnici EU u četvrtak.

Izvršni organ EU, Evropska komisija, čiji je zamjenik šefa Frans Timmermans predvodio pregovore s Ankarom o zajedničkim mjerama na smanjenju broja sirijskih izbjeglica i ostalih migranata koji napuštaju Tursku, odredila je narednu nedjelju, 22. novembar, kao datum održavanja briselskog samita, saopćili su zvaničnici. Čelnici su, ipak, raspravljali o opcijama, prenosi Reuters.

Svjesne evropske slabe pregovaračke pozicije u razgovorima Erdoganom nakon uvjerljive pobjede njegove stranke na izborima održanim u ovom mjesecu, neke nacionalne vlade su zabrinute zbog užurbanosti da se udovolji zahtijevu turskog čelnika za kontaktima na višem nivou. Neki od njih insistiraju da će pristati na samit EU i Turske tek kada se sporazum potpuno dogovori.

Zvaničnici EU izjavili su, ipak, da je Ankara voljna da prisustvuje samitu prije nego što započne provedbu svojih obaveza da će pojačati graničnu sigurnost – mjere koje zauzvrat povlače evropske grantove vrijedne tri milijarde eura, otvaranje pregovora o članstvu u EU i okalakšanje viznog režima EU za Turke.

Komisija je predložila na sastanku čelnika u Valetti da će Ankari biti ponuđen tri milijarde eura vrijedan “grant za pomoć izbjeglicama” tokom naredne dvije godine kako bi pomogla Turskoj da smjesti više od dva miliona Sirijaca koje je ugostila.

Od te cifre, 500 miliona eura bilo bi izdvojeno iz budžeta EU, a ostatak, na osnovu prijedloga Komisije, od 28 država članica u skladu s njihovim nacionalnim dohocima.