Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU razočarana razočarana neuspjehom pregovora o Makedoniji

hahn-makedonija

Evropska unija je “vrlo razočarana” ponašanjem nekih strana nakon pregovora vođenih s ciljem da se riješi duboka politička kriza koja potresa Makedoniju a koji su bili neplodni, izjavio je u srijedu povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn.

– Za sada nema sporazuma nakon pregovora vođenih o bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji – napisao je povjerenik na Twitteru. “Vrlo sam razočaran zbog nedostatka odgovornosti nekih osoba”, dodao je on.

Makedonski lideri su se bili dogovorili da organiziraju prijevremene opće izbore prije kraja aprila 2016. godine, što znači dvije godine prije ustavnog četverogodišnjeg roka.

Na pregovorima organiziranim u Bruxellesu, kojim su prisutvovali glavni lideri, trebalo je da se reguliraju pojedinosti izbora, kao i imperativne reforme.

– EU poziva sve strane, u interesu njihove zemlje i njenih građana, da pronađu politički kompromis, bez odlaganja – precizrala je EU u saopćenju nakon pregovora.

Lijeva opozicija odbija učestvovanje u radu parlamenta i optužuje konzervativnu vlast za korupciju dok vlada protivnike optužuje za “špijunažu”.