EU: Rok deset dana za Theresu May

Theresa May

Evropska unija u petak je predala britanskoj premijerki Theresi May rok od deset dana da poboljša ponudu za Brexit ili će se suočiti s neuspjehom u uvjeravanju čelnika EU da otvore pregovore o trgovini s Britanijom na decembarskom samitu.

Bez postizanja sporazuma narednog mjeseca, bilo bi veoma teško dogovoriti aranžmane između dvije strane prije nego što Britanija napusti EU u martu 2019., što bi izazvalo dodatni pritisak na firme da izbjegu potencijalne gubitke i da izmjeste ulaganja u druge zemlje.

– Potrebno je da Britanija ostvari napredak u roku od deset dana po svim pitanjima, uključujući i pitanje granice s Irskom – izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk nakon susreta s May u Bruxllesu.

Tusk navodi na Twitteru kako je još moguće da preostalih 27 čelnika EU zaključe na samitu 14. i 15. decembra da je Britanija ostvarila “dovoljan napredak” u tri ključna uslova koji su joj postavljeni radi otvaranja trgovinskih pregovora u idućoj godini.

To je, međutim, “još uvijek ogroman izazov”, tvrdi bivši poljski premijer, koji predsjedava samitima bloka.

Zvaničnici EU očekuju da će doći do preokreta kada se May 4. decembra sastane s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i vodećim pregovaračem bloka za Brexit, Michelom Barnierom, prenosi agencija Reuters.