Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU: S Assadom je nemoguće izgraditi trajni mir u Siriji

sirija

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije u zaključcima s današnjeg zasjedanja u Luksemburgu ističe da je nemoguće uspostaviti trajni mir u Siriji dok je predsjednik Bashar al-Assad na vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri vanjskih poslova članica EU danas su u Luksemburgu razgovarali i o aktuelnoj krizi u Siriji i u zaključcima naveli da je građanski rat u toj zemlji postao najveća humanitarna tragedija u svijetu.

“S aktuelnim strukturama vlasti i bez zadovoljenja svih potreba društva nemoguće je graditi trajni mir u Siriji. Cilj EU je da se u Siriji uspostavi mir i omogući normalan život njenom narodu. Međunarodna zajednica se treba ujediniti oko dva pitanja. Prvo je pokretanje procesa političke tranzicije s ciljem sagledavanja svih faktora i izgradnje mira, a drugo su sigurnosne mjere s ciljem borbe protiv terorističke organizacije ISIS kao prijetnje regionalne i globalne sigurnosti”, navodi se u zaključcima sa sastanka.

Ukazujući na tragične posljedice rata u Siriji, Vijeće smatra da je u velikoj mjeri odgovornost u rukama sirijskog režima, te ponavlja poziv Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da dokaze o ratnim zločinima sirijske vojske pošalje na procesuiranje na Međunarodnom krivičnom sudu.

Vijeće za vanjske poslove EU također osuđuje ISIS i sve terorističke organizacije te podržava međunarodnu borbu protiv tog zla. Naglašava se neophodnost koordinacije među svim učesnicima te borbe, ali i dodaje da s obzirom na njegovu politiku i djela, Assad ne može biti saveznik u borbi protiv ISIS-a.

Osvrnuvši se i na rusku zračnu intervenciju u Siriji, Vijeće za vanjske poslove EU izražava zabrinutost i poziva Moskvu da okonča napade na umjerenu sirijsku opoziciju i sve grupe koje UN nije stavio na listu terorističkih organizacija.

Šefovi diplomacija članica EU su također pozvali zvaničnu Moskvu da ne krši zračne prostore zemalja u sirijskom susjedstvu.