Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU saziva hitni sastanak posvećen krizi sa zatrovanim jajima

jaja

EU će sazvati hitni ministarski sastanak posvećen krizi izazvanoj jajima zatrovanim insekticidom, izjavio je u petak evropski komesar za zdravstvo Vytenis Andriukaitis, apelujući na okončanje “optuživanja i okrivljivanja” za skandal.

Andriukaitis je izjavio za AFP kako želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu razmjenjivati optužbe oko odgovornosti za skandal s fipronilom, hemikalijom koja može biti štetna po ljudsko zdravlje.

– Okrivljavanje i optuživanje ne vodi nas nigdje i želim da se prekine s tim – izjavio je litvanski komesar, koji se također bavi pitanjima sigurnosti hrane, u odgovoru na pitanja poslana putem emaila.

– Prvo ono što je najbitnije. Naš zajednički zadatak i naš prioritet sada je da se bavimo situacijom, prikupimo informacije, usmjerimo se na analize i lekcije koje će biti naučene na poboljšanju našeg sistema i sprečavanju kriminalnih aktivnosti – izjavio je Andriukaitis.

– To je tačno ono što sam raspravljao s njemačkim, belgijskim i holandskim ministrima u ovoj sedmici. Predložio sam sastanak na visokom nivou koji bi okupio relevantne ministre i predstavnike agencija za sigurnost hrane svih država članica uvučenih u krizu čim nam sve činjenice budu na raspolaganju – kazao je.

Zatrovana jaja pronađena su u najmanje 11 zemalja otkako se skandal pojavio u javnosti 1. augusta kada su milioni jaja i proizvoda od jaja povučeni s polica supermarketa.

Danska je posljednja zemlja koja je objavila da je pogođena krizom, saopćiviši da je u njoj prodano 20 tona zatrovane hrane od belgijskih dobavljača.

Pojavila su se, međutim, sporenja oko toga ko je kriv između Belgije, Holandije i Njemačke – tri zemlje u kojima su prvi put pronađena zatrovana jaja.