EU u fokusu

EU se pridružila američkim pozivima Turskoj na suzdržanost u vojnoj operaciji

16/02/2018

Evropska unija u petak se pridružila Sjedinjenim Državama u traženju od Turske da pokaže suzdržanost u vojnoj operaciji protiv kurdske milicije u sjevernoj Siriji, poručivši Ankari da bi se trebala usmjeriti na borbu protiv radikalne grupe Islamska država.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je kako prihvata činjenicu da se Turska suočava sa sigurnosnim izazovima, ali je ponovila poziv američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Ankari da ne pretjeruje sa svojom reakcijom.

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije YPG izazvala je zabrinutost u Washingtonu, koji smatra borce YPG-a bitnim saveznikom u borbi protiv Islamske države.

Nakon razgovora u Ankari, Tillerson i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu izjavili su da su se usuglasili o zajedničkom angažmanu u Siriji, ublažavajući napetosti između dvije strane.

Mogherini je kazala da su ministri vanjskih poslova članica EU razgovarali o ofanzivi u sjevernoj Siriji s turskim ministrom za evropska pitanja Omerom Celikom, koji im se pridružio na sastanku u bugarskoj prijestonici Sofiji.

– U posljednjim danima i sedmicama izražavali smo zabrinutost kao Evropska unija u cjelini i kao države članice, prije svega civilnim žrtvama, kao i humanitarnim posljedicama te vojne operacije – izjavila je Mogherini.

– Cilj vojnih operacija trebale bi biti Daesh i terorističke organizacije s liste UN-a. Željela bih potvrditi riječi Rexa Tillersona da tražimo od naših turskih prijatelja da pokažu suzdržanost u svojim vojnim akcijama – kazal je Mogherini, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.