Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU: Termoelektrane su najveći zagađivači zraka

zagadjenje

Termoelektrane na ugalj odgovorne su za većinu zagađenja zraka u Evropi, dok je Britanija među najvećim zagađivačima, saopćila je Evropska Unija.

Evropska agencija za okoliš navodi u izvještaju objavljenom u nedjelju navečer da su elektrane odgovorne za najveće ispuštanje zagađenog zraka i vode u Britaniji, koja ima ukupno 14 elektrana. Njemačka je na drugom mjestu sa sedam, dok za njom slijede Francuska i Poljska sa po pet termoelektrana.

– Agencija je ispitala emisije iz 35.000 industrijskih jedinica u 2015. godini – kada su registrovani posljednji raspoloživi podaci – uključujući petrohemijske rafinerije i jedinice za preradu metala iz 28 država članica EU, i Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Švicarske i Srbije.

Agencija navodi da je “EU ostvarila dobar napredak ka ciljevima klimatske i energetske politike između 2020 i 2030”. Ona, ipak, naglašava da ugalj ostaje najviše korišteno gorivo u velikim postrojenjima – elektranama, rafinerijama, velikim hemijskim tvornicama i čeličanama – uprkos tome što se sve manje količine koriste u posljednjim godinama.

Ugalj je još uvijek odgovoran za najveće ispuštanje ugljen dioksida, sumpor dioksida i nitrogen oksida u okoliš, iako su neke elektrane u značajnoj mjeri poboljšale svoje ekološke standarde u posljednjim godinama, prenosi Associated Press.