Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU traži od država članica da prihvate imigrante ili će platiti globu

Protest imigranata zašivenih usta

Države članice EU imat će obavezu da prihvate tražioce azila od preopterećenih zemalja ili će u suprotnom platiti oštre globe, na osnovu prijedloga promjene pravila o prihvatu tražilaca azila nakon prošlogodišnjeg velikog izbjegličkog vala u Evropi.

Takozvana Dablinska pravila EU, koja obavezuju izbjeglice da se prijave za azil u prvoj državi članici EU koje se domognu, propala su prošle godine kada se više od milion ljudi domoglo kontinenta – od kojih je većina prvo stigla u Grčku.

Atina je bila preopterećena dolascima i dopustila je mnogim od migranata da nastave s putom ka bogatijim sjevernim evropskim državama kao što su Njemačka i Švedska. Time je stvoren pritisak na zemlje duž izbjegličke rute i to je dovelo do ponovnog uvođenja graničnih kontrola unutar Schengenske zone slobodnog putovanja

Evropska komisija predložila je u srijedu da se ojačaju postojeći Dablinski kriteriji prijave tražilaca azila u prvoj zemlji članici EU u koju stignu, ukidajući povlastice za one koji su već unutar bloka i uvodeći oštrije mjere na njihovoj registraciji.

U budućnosti će se, ipak korektivni mehanizam aktivirati kada neka od država članica primi neproporcionalno veliki broj migranata, a svaka država članica koja se odluči da ne prihvati srazmjeran broj migranata bit će obavezna da plati 250.000 eura po tražiocu azila, prenosi dpa.