Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU traži potpise Vučića i Mustafe

mustafa-mogherini-vucic

Diplomatski krugovi u Briselu tvrde da će EU od Aleksandra Vučića i Ise Mustafe tražiti “potpise” na konkretne dogovore, piše “Danas“.

Prema nezvaničnim saznanjima u proces bi trebalo da se aktivnije uključe i SAD.

Tokom protekle sedmice na tehničkom nivou predstavnici Beograda i Prištine razgovarali su o telekomunikacijama, energetici, zajednici srpskih opština i drugim otvorenim pitanjima, uključujući i “Park mira” u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, nakon prošlosedmičnih pregovora potpisivanju su najbliži osiguranje vozila i telekomunikacije.

Krugovi bliski pregovaračima očekuju da bi mogao da se postigne i nekakav dogovor o energetici, iako je najspornije pitanje svojine i dalje otvoreno.

Dogovor o telekominikacijama prošle sedmice bio je povod za novu medijsku čarku između šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine.

Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, smatra da bi “Zajednica srpskih opština mogla da se formira za najviše dva mjeseca, ukoliko se u utorak postigne sporazum o tome “.

Marić tvrdi da će nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine 23. juna biti jedan od najznačajnijih nakon potpisivanja Briselskog sporazuma u aprilu 2013, iako je agenda pregovora dvojice premijera “jako komplikovana”. Da su sutrašnji pregovori neka vrsta dana “D” za Srbiju najavio je i premkijer Vučić nakon nedavne posjete SAD.

“Ako i bude nekih rezultata na ovim pregovorima, oni će se teško spovesti na terenu, jer je sve ovo predstava u kojoj su uloge već podijeljene. Mogherini je režiser, glavni glumci Vučić i Mustafa, zna se i ko su glavni statisti, samo nema gledalaca. Ni Srbi ni Albanci neće pristati da sprovedu rješenja donijeta na ovakav način“, kaže za Danas Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova.