Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU: U Srebrenici su ispisane najmračnije stranice novije evropske prošlosti

potocari

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je u video poruci posvećenoj 20. godišnjici genocida u Srebrenici navela da je Srebrenica najmračnija stranica u novijoj evropskoj prošlosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U poljima Srebrenice su ispisane najmračnije stranice novije evropske prošlosti. Danas obilježavamo 20. godišnjicu masakra. Vrijeme i riječi ne mogu izliječiti bol majki. Ali riječi nas danas mogu podsjetiti šta bi Evropa trebala predstavljati”, rekla je Mogherini dodajući kako su se ljudi nakon Hladnog rata nadali miru i sigurnosti.

“Sanjali smo o ujedinjenom kontinentu, a probudili smo se sa teškom noćnom morom. U Srebrenici se Evropa suočava sa sramotom koju je doživjela. Ne više ratovima u Evropi, ne više genocidu. Srebrenica je poziv da se učini nešto, a to je da ne dozvolimo da se ovo desi ikada više”, navela je Mogherini napominjući da je evropski put jedini način da se osigura mir na kontinentu.

Upozorila je da bi podjele među ljudima mogle izazvati samo nove sukobe.

“Dijeleći ljude u Evropi na njih i nas samo ćemo izazvati nove konflikte. Kršćani, muslimani, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, migranti i domoroci, koji imaju cilj da imaju etnički čiste države neće donijeti mir. Moramo učiniti sve da omogućimo svim zajednicama da se ujedine a ne da se dijele. Naša Unija znači živjeti zajedno. Zato sarađujemo sa cijelim Zapadnim Balkanom da očuvamo evropski put. Svih 28 zemlja članica i sve evropske institucije podržavaju evropsku perspektivu BiH kako bi postala dio Unije”, rekla je zvaničnica EU-a.

Mogherini zbog završnih pregovora s Iranom u Beču neće moći prisustvovati komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se održava danas u Memorijalnom centru Potočari.