Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU upozorila PKK: Prestanite sa napadima na Tursku

Johannes Hahn

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je kako trebaju prestati napadi terorističke organizacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hahn je govorio u Evropskom parlamentu na zasjedanju na temu “Situacija na jugoistoku Turske”.

Naglasio je kako se teroristička organizacija PKK od 2002. godine naovamo nalazi na listi sankcija EU-a, te dodao kako je odlukom iz 2015. godine ostala na toj listi.

„PKK mora prestati sa napadima na Tursku i odustati od proglašavanja autonomije u jugoistočnim regijama“, rekao je Hahn, naglasivši kako PKK predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Dodao je da dok se sve to dešava ne smije doći do prekida procesa pomirenja i dijaloga.

“Potrebno je ponovo se fokusirati na rješavanje kurdskog pitanja te ne dozvoliti da se nanese šteta ostvarenom napretku u posljednje dvije godine”, poručio je Hahn.

Proces rješavanja kurdskog pitanja odnosi se na napore turske vlade da se okonča konflikt koji traje nekoliko decenija sa pokretom PKK u istočnim i jugoistočnim dijelovima Turske. Proces rješenja kurdskog pitanja je zvanično pokrenut 2013. godine kako bi se okončali sukobi sa PKK.

PKK se bori za nezavisnu kurdsku državu od 1984. godine, a teroristički napadi koje je izvela prethodnih godina odnijeli su oko 36.000 života u Turskoj.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom.