Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU uznemirena zbog opasnosti od novih zločina u Palmiru

Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izrazila je u četvrtak uznemirenost zbog opasnosti od novih “ratnih zločina” džihadističke grupe Islamska država nakon što je osvojila antički grad Palmiru u Siriji.

– Ponovo su ubijene stotine ljudi, a hiljade bi mogle biti izložene samovoljnom nasilju, dok bi mogla biti počinjena i uništavanja kulturnih nalazišta – otkrila je Moigherini.

– Masovna ubijanja i namjerno uništavanje kulturne i arheološke baštine Sirije i Iraka podsjeća na ratne zločine prema odredbama Rimskog statuta – podsjetila je diplomatkinja na završetku posjete Izraelu i Palestinskim teritorijima.

– EU je poduzela sve neophodne mjere da spriječi trgovinu kulturnim dobrima, koja direktno doprinosi financiranju Islamskog džihada i drugih terorističkih organizacija – izjavila je ona.

Islamska država je u četvrtak u potpunosti osvojila grad Palmiru nazvan “biserom sirijske pustinje” i izazvala bojazan da će arheološka nalazišta opljačkati krijumčari i uništiti džihadisti, kao što je bio slučaj u antičkim gradovima u susjednom Iraku.