Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postavljen uvjet

EU za produženje Brexita, ali traži jasan britanski plan

brexit (3)

Bez produženja, Britanija bi trebala napustiti EU u petak do 22 sata bez sporazuma, što bi moglo izazvati ekonomski šok

Ministri vanjskih poslova Evropske unije saopćili su u utorak kako je blok spreman da odobri Britaniji drugu odgodu Brexita, ali da premijerka Theresa May mora izaći s jasnim planom kako da ratificira trenutno blokirani sporazum o razlazu u okviru tog roka.

Ministri vanjskih poslova održavaju sastanak u Luxembourgu dan prije nego što će 27 nacionalnih čelnika bloka odlučiti tokom razgovora u Bruxellesu da li da dopuste Britaniji drugo produženje u pokušaju da se izađe iz ćorsokaka o Brexitu.

Bez produženja, Britanija bi trebala napustiti EU u petak do 22 sata bez sporazuma, što bi moglo izazvati ekonomski šok.

Njemački, holandski, irski i luksemburški ministri jasno su stavili do znanja u svojim izjavama po dolasku na sastanak da se Brexit bez sporazuma mora izbjeći.

– Svi su u ovoj sedmici spremni na produženje, ali svakako žele vidjeti plan koji ide uz to produženje – kazao je novinarima irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Njegov holandski kolega Stef Block je dodao: “U holandskom je interesu da se izbjegne tvrdi Brexit, i ukoliko je više vremena potrebno da se izbjegne Brexit bez sporazuma, trebali bismo im dati više vremena”.

– Istinski se nadam da će Ujedinjeno Kraljevstvo izbjeći Brexit bez sporazuma. Nadamo se konkretnom planu s britanske strane o tome kako da se izbjegne tvrdi Brexit – kazao je.

Luksemburški šef diplomatije Jean Asselborn izjavio je da će EU “učiniti sve što je njenoj moći” da izbjegne Brexit bez sporazuma.

Njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth jasno je, međutim, poručio da May mora izaći s konkretnim planom kako bi uvjerila čelnike EU u srijedu da odgode Brexit iza trenutno tijesnog roka odlaska 12. aprila.

– Nažalost moram primijetiti da se uslovi još nisu stekli. Mi, naravno, razmišljamo o produženju roka i o dužoj odgodi. Oni, međutim, moraju izaći s veoma striktnim prijedlozima – kazao je Roth, navodeći britansko učešće na evropskim izborima kao jedan od tih uslova.

Ministar vanjskih poslova Rumunije, koja trenutno predsjedava EU, George Ciamba, izjavio je da EU pozdravlja britansku spremnost da organizira izbore za Evropski parlament u maju, ali je jasno poručio da to nije dovoljno.

– Za nas je bitno da, ukoliko uvidimo da Britanija želi ostati (duže), ona mora ostati s određenim obrazloženjima – kazao je.

Bili smo u istoj situaciji prije samo nekoliko sedmica, ali ne možemo priuštiti sebi da raspravljamo o istoj temi svake dvije sedmice bez ikakvog plana – izjavio je Ciamba, prenosi Reuters.