Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

EU zatvara granice za izbjeglice 1. marta

18/02/2016

Evropska unija zatvorit će granice za izbeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta, saznaje Danas iz izvora u Briselu, bliskih Evropskoj komisiji, prenosi novinska agencija Patria.

Kako piše list, zatvaranje granica za izbjegle će biti postepeno sprovođeno, najpre za izbjeglice iz Iraka, potom Afganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.

“Pokazne vježbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije”, ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovim riječima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbjeglica.

“Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provjera dijalekata, strožija kontrola dokumenata… To su mjere koje se već sprovede”, napominju izvori Danasa.

Kako saznaje Danas, ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbjeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

“Nejasna je, recimo, objava Srbije da je pripremila šest hiljada mjesta za izbjeglice. Nije jasno da li je državni vrh Srbije razumio sistem za zaštitu i pomoć izbjeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbjeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbjeglice”, napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.