EU u fokusu

Evropska komisija

EU: Zemlje zapadnog Balkana izuzete od kontrola izvoza zaštitne opreme

14/04/2020

"Članice EU treba da odobre izvoz maske u obliku humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju Evropske komisije

Evropska komisija planira da kontroliše izvoz samo jednog predmeta zaštitne opreme, maski, dok će od zabrane izvoza biti izuzete zemlje zapadnog Balkana.

Evropska komisija izradila je nacrt regulative koja će se primjenjivati 30 dana počev od 26. aprila. Izmjene su izvršene kako bi se ispunila posvećenost EU u globalnoj borbi protiv pandemije virusa korona.

Trenutne zabrane evropskog bloka odnose se na zaštitne naočare i vizire, štitnike za lice, zaštitne mantile, rukavice, te maske za usta i nos.

Ovi proizvodi mogu se izvoziti u zemlje koje nisu članice EU samo uz pojedinačno odobrenje članica evropskog bloka. Zabrane su stupile na snagu od 15. marta do 25. aprila.

Zabrane su uvedene nakon što je određeni broj članica, uključujući Francusku i Njemačku, uveo kontrole sopstvenog izvoza što je izazvalo negodovanje ostalih zemalja poput Italije.

Nekoliko država poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, te nekoliko prekomorskih zemalja i teritorija izuzeto je iz kontrola.

Evropska komisija saopštila je da će od sada izuzete od zabrane biti Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

“Članice EU treba da odobre izvoz maske u obliku humanitarne pomoći”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da se novom regulativom obavezuju članice da se konsultuju sa Evropskom komisijom da li će odobriti izvoz a Brisel će objaviti svoje mišljenje u roku od 48 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.