Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Euro još uvijek daleko od svih članica EU

European Central Bank ecb

Za Pierrea Moscovicia je sastanak sa ministrima finansija eurozone u Talinu kao razgovor sa šefom neke firme u kojoj se trebate zaposliti. Evropski komesar, zadužen za eurozonu, želi više i postati evropski ministar finansija. „Mogao bih to raditi jer nisam samo evropski komesar. Pet godina sam bio francuski ministar finansija”, rekao je Moscovici i dodao: „Znam kako se radi taj posao, ali se ovdje ne radi o meni kao osobi”.

Komesar EU Jean-Claud Juncker je u govoru o stanju u kojem se nalazi EU predložio osnivanje novog ureda evropskog ministra finansija. On bi prema Junckerovoj ideji, koja se prije svega bazira na prijedlogu Francuske, trebao imati sve ovlasti jednog evropskog komesara i čelnika euro grupe, tačnije grupe evropskih ministara finansija zemalja u kojim je euro platežno sredstvo. Međutim, malo je ministara koji takav prijedlog vide pozitivno.

“Pozicije nisu tako važne” 

Trenutni šef euro grupe, holandski ministar finansija u odlasku Jeroen Dijsselbloem nije oduševljen Junckerovim konceptom. „Mislim da bi smo to trebali posmatrati s druge strane. Umjesto da diskutujemo o institucijama, trebamo govoriti o tome gdje su slabe tačke u monetarnoj uniji. Dakle, prvo da razgovaramo o problemima, a onda o pozicijama”, kaže Jeroen Dijsselbloem kojem mandat ističe najkasnije u januaru 2018. godine.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble usporava težnje evropskog komesara Pierrea Moscovicia ka novom poslu sa više kompetencija. „Koja su prava i ovlasti evropskog ministra finansija? To je odlučujuće pitanje. Titula nije važna. O tome se također treba razgovarati“. Samo je francuski ministar finansija Bruno Le Maire bio uz ambicioznu reformu eurozone koju je predložio Juncker.

Nakon izbora u Njemačkoj i sa novom vladom u Francuskoj biće dovoljno podstreka za nove stvari, izjavio je Le Maire u Tallinnu. Osim toga eurozoni, kada je riječ o ekonomiji, ide dosta bolje. U dobrim vremenima se moramo baviti budućnošću, zahtjeva francuski ministar.

Ministri finansija se trebaju baviti i ekonomskom politikom

Evropski komesarPierre Moscovici je slikovito skicirao nadležnosti osobe na poziciji kojoj teži. Evropski ministri finansija trebaju vlastiti budžet, parlamentarnu kontrolu i alate za stvaranje evropske ekonomske politike. „To je također i pitanje demokratije“, smatra Moscovici koji to želi malo više povezati sa evropskim parlamentom. Evropske diplomate misle da njegov prijedlog neće biti relanosti u skorije vrijeme. Zagovornici „duple funkcije“, dakle da mogući novi evropski ministar finansija pripada Evropskoj komisiji i Vijeću ministara, navode primjer „Visoke predstavnice” za vanjsku politiku. Federica Mogherini je istovremeno zamjenica predsjednika Evropske komisije i šefica Vijeća ministara vanjskih polova. „Da li se neko do sada zbog toga žalio“, retoričko je pitanje francuskog ministra odbrane Brunoa Le Maire.

“Nikoga ne možemo natjerati u eurozonu”

A proširenje eurozone koje Jean-Claude Juncker želi ubrzati nakon svog govora u Strazburu naišlo je na različite reakcije kod ministara finansija. „Juncker je „malo pogrešno shvaćen“”, mišljenja je njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble. „Za članstvo u monetarnoj uniji su potrebni ekonomski uslovi. Sve dok se oni ne ispune jedna zemlja nije zainteresovana za članstvo u monetarnoj uniji“. Evropski komesar za finansije Valdis Dombrovskis je negirao da će uskoro u monetarnu zajednicu biti primljene nove članice. „Trenutno u čekaonici nemamo ni jednu zemlju za ulazak u eurozonu”, izjavio je Dombrovskis pred novinarima u Tallinnu.

Iako su sve zemlje članice EU ugovorom obavezne da jednog dana uvedu euro kao platežno sredstvo, neke su se već izjasnile da ga ne žele. Među te zemlje spadaju Danska, Švedska, Češka i Poljska. „Eurozona će biti proširena. Međutim, to zavisi prije svega od razvoja u tim zemljama, odnosno od njihove i volje stanovništva da li žele postati članice monetarne unije”, rekao je Dijsselbloem. Holandski premijer Mark Rutte je Jean Claudea Junckera nakon govora o proširenju eurozone nazvao okorjelim romantičarom sa vizijom. Takvu kritiku holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem nije želio ponoviti u Talinu. „Moj premijer također ima vizije”, rekao je Dijsselbloem i dodao: „ali drugačije”.