Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EUROPOL: Na Balkanu “operiše” 27.000 kriminalaca

europol

Iz izveštaja policijske agencije Evropske unije, EUROPOL-a, proizilazi da iza prljavog biznisa organizovanog kriminala u švercu ljudi u Evropu stoji tridesetak hiljada kriminalaca

Oni su povezani u dobro organizovane mreže, a od toga tri hiljade njih ilegalne imigrante prebacuju preko Libije i sjevera Afrike mahom u Italiju.

EUROPOL je naveo primjer nedavno otkrivene 16-člane bande organizovanog kriminala u Grčkoj

Od toga 27 hiljada kriminalaca grozničavo najviše “radi” na Balkanu, gdje preko njihovih kanala ilegalno u EU dolaze stotine hiljada ratnih izbjeglica i ekonomskih migranata s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, rekao je zvaničnik EUROPOL-a Robert Krepinko.

Preko Balkana, a najviše preko Turske, Albanije i Kosova, ranije su išli tajni kanali šverca migranata, kao i žena i djevojaka namijenjenih mrežama prostitucije mahom u Zapadnoj Evropi.

Ali, to je sada poprimilo ogromne razmjere i bande organizovanog kriminala su se preusmjerile na krijumčarenje migranata jer im to brzo donosi stotine miliona evra i premašuje ranije uhodani “biznis” s drogom i švercom oružja, naveli su i zvaničnici Agencije za nadzor spoljnih granica EU, Fronteks.

EUROPOL je naveo primjer nedavno otkrivene 16-člane bande organizovanog kriminala u Grčkoj, u kojoj su bili Rumuni, Egipćani, Pakistanci, Sirijci, Indusi, Filipinci i Iračani. Ta banda krijumčara je u Evropu ilegalno uspela da prebaci stotine Sirijaca, snabdevši ih lažnim ispravama koje su im prodali za sedam i po miliona eura.