Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Europol objavio rat u mreži “Islamskoj državi”

018550474_40300

Propaganda je dio svakog rata. A posebno terorizam uspijeva da živi od širenja straha i mržnje. Internet i socijalne mreže se koriste kao sredstvo za asimetrična ratovanja. ‘Islamska država’ (IS) se, kada su socijalni mediji u pitanju, razvila u super silu. Na više jezika i na različitim platformama šire propagandu i govor mržnje, vrbuju nove regrute i mame mlade žene da dođu na teritorije koje su pod njihovom kontrolom, te animiraju ljude da čine atentate u svojim zemljama. Dva su primjera: u martu je američki Bruking institut objavio studiju o tome kako IS koristi Tviter u svoje svrhe.

46.000 naloga na Tviteru

Rezultat: U jesen 2014. bilo je 46.000 naloga na Tviteru osoba koje podržavaju ‘Islamsku državu’. A u prosijeku je svaki od njih imao oko 1.000 onih koji ga prate (‘followers’). Početkom juna je jedan američki tinejdžer morao da odgovara pred sudom zato što je preko Tvitera organizovao finansijsku podršku IS-u koristeći digitalnu valutu ‘bitkoin’ (Bitcoin).

Sa ovom onlajn ofanzivom ‘Islamske države’ sada žele da se sa svojim novosnovanim jednicama suoče evropske policijske snage (Europol). Jedinica ‘Internet Referral Unit’ osnovana je u srijedu 1. jula 2015. Oni će imati zadatak da pobijede terorističku propagandu i široko rasprostranjeni nasilni ekstremizam. U početku će to biti samo 15 saradnika koji će na različitim jezicima, među kojima je i arapski, pretraživati mrežu u potrazi za ekstremističkim sadržajima. Punim kapacitetom bi Europolove trupe trebalo da počnu da rade u julu 2016.

0,,18341498_403,00

Odgovoran za ‘Internet Referral Unit’ je Vil van Gemert, zamjenik šefa operacije. On naravno nema iluzija da će Europol očistiti kompletnu mrežu od džihadista. No, u razgovoru za DW je izrazio očekivanje da će ekstremistima značajno otežati rad na propagandi njihovih ideja. Van Gemert govori o tri glavne oblasti. Kao prvo, moraju se identifikovati sadržaji koji pozivaju na nasilje. Potom treba kontaktirati operatere tih platformi kako bi uništili takve sadržaje i blokirali naloge s kojih su poslati. I kao treće, službenici Europola bi trebalo da analiziraju poruke i svoja saznanja podijele s državama članicama EU – gdje bi se onda možda mogli i krivično procesuirati.

Njemačka želi da se suprotstavi ekstremistima

Pojedine države članice EU su u svojim nacionalnim policijama već oformili takvu vrstu jedinica, kaže u razgovoru za DW Van Gemerts i naročito ukazuje na iskustva iz Engleske. I u Njemačkoj se takođe diskutuje o tome kako se suprotstaviti ekstremistima u mreži spremnim na nasilje. Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije, Ralf Jeger predstavio je digitalnu strategiju protiv džihadista.

O tome kako se suprotstaviti džihadistima u mreži, diskutovalo se krajem juna i na ‘Global Media Forumu’ koji organizuje DW u Bonu. Kajl Metjus, zamjenik direktora Instituta za genocid i studije ljudskih prava u Montrealu (Kanada) ubjeđenja je da je međunarodnoj anti-teror koaliciji u sajber-prostoru potrebna nova strategija u borbi protiv IS-a.

0,,18195075_403,00

Konkretno, to znači da se mora razviti strategija koja će biti protivna tezama ‘Islamske države’. U praksi bi moralo takođe da se obezbijedi prostor za one koji napuštaju IS ili omogućiti žrtvama IS-a da još snažnije govore o svojim iskustvima.

Već i mala akcija u digitalnoj borbi bi bila od velikoig značaja da se pokaže teror IS-a. Već pomenuta Bruking studija naime konstatuje da se “značajan dio uspjeha IS-a na društvenim mrežama može pripisati jendom malom broju hiperaktivnih korisnika koji imaju između 500 i 2.000 naloga”. Europol će tako otkriti ove posebno aktivne naloge i provjeriti koji od njih su dio onlajn grupa koje podržavaju IS. Nove jedinice Europola su dio evropskog odgovora na napade na francuski satirični portal Šarli ebdo (Charlie Hebdo).