EU u fokusu

Evropljani kao najveći problem današnjice vide migrante

03/08/2015

Eurobarometer je objavio rezultate istraživanja javnog mnijenja u članicama i zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji prema kojima većina Evropljana smatra da je najveći problem Evrope pitanje migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

U 83. istraživanju Eurobarometer je u maju ove godine uradio intervjue sa više od 30.000 osoba, a 38 posto ispitanika je kao najveći problem Evrope označilo migrante, što je za 14 posto više u odnosu na rezultate istraživanja provedenog na jesen prošle godine.

Ekonomsku situaciju kao gorući problem današnjice vidi 27 posto ispitanih građana, što je za šest procenata manje u odnosu na prethodno istraživanje.

Problemi nezaposlenosti i javnog finansiranja su i dalje na visokom trećem i četvrtom mjestu, ali zabilježen je značajan trend smanjenja zabrinutosti građana kada je riječ o ovim pitanjima. S druge strane, terorizam kao najveći problem današnjice vidi 17 posto ispitanih, što je za šest procenata više u odnosu na ranije podatke.

Zadovoljstvo ispitanika uvjetima života u Evropskoj uniji je na oko 80 posto, a najzadovoljniji su Danci sa 99 posto, dok su Grci najnezadovoljniji sa svega 58 posto.

Nezaposlenost kao najveći problem u svojoj državi vidi 42 posto ispitanih. Na ovaj problem se najviše žale Španci, njih 78 posto to smatra gorućim pitanjem u zemlji, a zanimljivo je da 56 posto Grka smatra da je nezaposlenost problem broj jedan u toj zemlji. Hrvati također vide nezaposlenost kao najveći problem u njihovoj zemlji, a tako ih se izjasnilo 63 posto.

Pitanje migracija najviše uznemiruje stanovnike Malte u kojoj 76 posto ispitanika smatra da je to najveći i evropski i malteški problem. U Njemačkoj 46 posto ispitanih misli da su migracije gorući problem, do je taj procenat u Velikoj Britaniji i Danskoj po 35 posto.

U Turskoj 29 posto ljudi smatra da je nezaposlenost njihov najveći problem, a ambivalentni su kada je riječ o pitanju članstva njihove zemlje u EU.

Da bi članstvo u EU bilo “dobro“ po Tursku smatra 33 posto Turaka, dok njih 40 misli da bi članstvo bilo “loše“ po Tursku.

Uporedo s tim, 55 posto ispitanika misli da bi Turska imala koristi kada bi postala članica EU, što je za 19 posto više u odnosu na rezultate prethodnog ispitivanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.