Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija dala preporuke o otvaranju novih poglavlja za Srbiju

michael-davenport

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Michael Davenport izjavio je da se dijalog između Beograda i Prištine nastavlja pod okriljem EU, a ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je da napredak u dijalogu jeste važan, ali da on neće zaustaviti čitav proces evrointegracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Petoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji održanoj u Beogradu, Devenport je povodom jučerašnjeg sastanka dve delegacije u Briselu na kome nisu postignuti konkretni dogovori, rekao da će EU nastaviti da igra svoju ulogu u dijalogu.

O otvaranju novih poglavlja, Devenport je rekao da je Evropska komisija već dala svoje preporuke o otvaranju sljedećih poglavlja, od kojih je prvo poglavlje pet o javnim nabavkama.

“Sada je na zemljama članicama EU da donesu odluku o tome”, rekao je Devenport.

Devenport je ocijenio i da se Srbija pokazala kao pouzdan partner u prekograničnoj saradnji i napomenuo da je od 2004. godine blizu 500 organizacija iz Srbije dobilo grantove u vrijednosti od 90 miliona eura za više od 800 projekata koji direktno utiču na život građana – obnavljanja škole, promocija turizma, otvaranje biznis inkubatora, pomoć za prevenciju poplava.

Ministarka Jadranka Joksimović navela je da se evropske integracije prepoznaju kao najbolji i najrazumniji put da se unaprijedi društvo i da taj proces ostaje prioritet Vlade Srbije.

Ona je izrazila uvjerenje da će do kraja godine biti otvorena još tri poglavlja – pet, 25 i 26 u vezi sa naukom, kulturom i obrazovanjem.

Jadranka Joksimović navela je da Srbija ne posmatra Evropsku uniju (EU) kao bankomat, već kao projekat stabilnosti, mira i dobrog životnog standarda.

Devenport i Joksimović saglasili su se da je Srbija pokazala dobro ophođenje prema migrantima i da je u tome veoma bitan sporazum sa Turskom.