Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija: Građani žele veću sigurnost na internetu

prisluskivanje

Europska komisija danas je objavila prve rezultate javnog savjetovanja o reviziji Direktive o e-privatnosti. To zakonodavstvo primjenjuje se na usluge elektroničkih komunikacija i treba ga prilagoditi novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka kojom će se građanima omogućiti bolji nadzor nad osobnim podacima.

Mnogo odgovora došlo je od građana (38,5 %), dok je na razini država najviše odgovora iz Njemačke, nakon koje slijede Ujedinjena Kraljevina i Belgija. Prema prvim rezultatima 83 % pojedinaca i organizacija civilnog društva koji su sudjelovali u savjetovanju slaže se s tim da postoji očita dodana vrijednost u uvođenju posebnih propisa o privatnosti u sektoru elektroničkih komunikacija kojima bi se osigurala povjerljivost tih komunikacija.

Uz to, 76 % ispitanih pojedinaca i organizacija civilnog društva smatra da bi područje primjene propisa trebalo proširiti kako bi se njime obuhvatili pružatelji takozvanih OTT usluga (over-the-top) kad nude komunikacijske usluge kao što su VoIP telefonija ili instant poruke.

Međutim, 76 % ispitanih u tim skupinama također smatra da Direktivom o e-privatnosti ciljevi osiguranja pune zaštite privatnosti i povjerljivosti komunikacija nisu ostvareni ili su nedovoljno ostvareni. Kao razlozi za to navedeni su preusko područje primjene, stvaranje razlika među državama članicama zbog njezinih odredbi te nezadovoljavajuća razina usklađenosti i provedbe.

Predstavnici industrije i državna tijela bili su pozitivniji, ocijenivši da su ostvareni ciljevi iz Direktive o e-privatnosti. Međutim, 42 % ispitanika iz industrijskog sektora protivi se proširenju područja primjene propisa na OTT usluge kad uključuju komunikacijske usluge kao što su VoIP telefonija ili instant poruke.

Revizija Direktive o e-privatnosti jedna je od ključnih inicijativa predloženih u okviru Strategije EU-a o jedinstvenom digitalnom tržištu.

Komisija je obećala reviziju propisa EU-a o privatnosti za elektroničke komunikacije kako bi ojačala povjerenje u digitalne usluge i sigurnost u tom području te osigurala visoku razinu zaštite za građane i ravnopravne uvjete za sve sudionike na tržištu.

Donošenje prijedloga predviđeno je do kraja godine, a Komisija će u međuvremenu analizirati odgovore prikupljene u okviru javnog savjetovanja nakon čega će ove jeseni objaviti svoje zaključke.