Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Evropska komisija iznijela plan za zaštitu autorskih prava

14/09/2016

Evropska komisija predložila je danas reforme autorskih prava s ciljem da umjetnici i medijske agencije budu plaćene za rad dostupan na internetu.

Mjere su dio reformi regulative o autorskim pravima EU a koje datiraju iz 2001. godine i više nisu pogodne zbog razvoja interneta.

Prema prijedlozima, intenret stranice će morati da osiguraju da umjetnici na odgovarajući način budu identifikovani u objavljenim radovima. Medijske kompanije, takođe, će moći da zahtijevaju isplatu za linkove ka njihovim vijestima.

Ovaj postupak Evropske komisije pozdravile su umjetničke grupacije i izdavačke kuće, ocjenjujući to kao pobjedu za borbu za dodatnu kontrolu i raspodijelu dobiti kada se njihovi radovi nađu na stranicama poput “Jutjuba” i vijesti “Gugla”.

Međutim, planovi Evropske komisije našli su se na udaru kritika grupacija za zaštitu digitalnih prava i industrijskih udruženja koje su ih nazvale “porezom na linkove” za internet stranice koje prenose vijesti agencija.

Komentari