Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija pravi put za Energetsku uniju na Baltiku

struja

Evropska komisija i zemlje Baltičkog regiona potpisale su memorandum o razumijevanju o zalihama električne energije na baltičkom tržištu.

Zemlje su potpisale sporazum o modernizaciji i jačanju Baltičkog plana povezivanja tržišta energije, saopćeno je danas iz Evropske komisije.

Pored toga, 13 evropskih zemalja potpisale su deklaraciju o regionalnoj saradnji u oblasti sigurnosti snabdijevanja električnom energijom na unutarnjem evropskom tržištu.

“Ovi sporazumi su prvi preokret. Daju političku potporu jačoj saradnji u oblasti energije u Evropi. Potpisnice su odlučne povećati sigurnost snabdijevanja putem dalje integracije tržišta”, izjavio je komesar za klimatsko djelovanje i energiju Miguel Arias Canete.

Canete je dodao da su danas potpisani sporazumi veliki korak prema Energetskoj uniji koja je jedan od prioriteta Junckerove komisije.

“Danas članice počinju sinhronizovati svoje napore i zajedno raditi u cilju iznalaženja jeftinijih i efikasnijih rješenja”, rekao je komesar.

Baltički plan povezivanja tržišta energije Evropska komisija usvojila je 2008. godine. Danska, Finska, Estonija, Njemačka, Latvija, Litvanija, Poljska i Švedska dobile su status zemalja posmatrača.

Njemačka, Danska, Poljska, Češka, Austrija, Francuska, Luksemburg, Belgija, Holandija, Italija, Švedska, Švicarska i Norveška potpisale su deklaraciju o sigurnosti snabdijevanja eletričnom energijom.

Regionalnom saradnjom sa susjednim zemljama Evropska komisija pokušava napraviti okvir za Energetsku uniju. Ovom saradnjom cilja se integracija tržišta unutar Evropske unije i iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije.