Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija predložila budžet u visini od 143,5 milijardi €

evropska komisija

Evropska komisija u srijedu je predložila budžet Evropske unije za 2016. godinu u visini od 143,5 milijardi eura od čega je gotovo polovica, 66,58 milijardi eura, namijenjena poticanju rasta, zapošljavanja i konkurentnosti.

-U današnjem gospodarstvu važnije je nego ikad mudro koristiti novac poreznih obveznika. Naš budžet za 2016. godinu podupire gospodarski oporavak kroz investicije u rast i zapošljavanje te pomaže u suočavanju s vanjskim izazovima poput imigracija. Ovo je naš odgovor na najpreče potrebe u Evropi s ciljem postizanja najboljih rezultata – izjavila je potpredsjednica Komisije Kristalina Georgieva, koja je zadužena za budžet i ljudske resurse.

Evropski budžet izražava se kroz dvije kategorije: obveze i stvarna plaćanja. Brojka od 143,5 milijardi eura odnosi se na stvarna plaćanja, a u obvezama iznosi 153,5 milijardi eura.

Pod obvezama se podrazumijevaju svi ugovori koje EU može potpisati u jednoj godini, a plaćanja se odnose na stvarno plaćene račune za pokrivanje obveza iz tekuće i prethodnih godina. Primjerice, ako se iz evropskog proračuna finansira most u nekoj zemlji članici, njegova ukupna cijena ulazi u proračun kao obveza u godini kada se potpisuje ugovor. Novac za most neće biti isplaćen u toj godini, nego u nekoliko sljedećih i ti stvarno plaćeni računi ulaze u kategoriju plaćanja.

U odnosu na prošlu godinu, Komisijin prijedlog budžeta za 2016.
godinu manji je za 5,3 posto, a u plaćanjima veći za 1,6 posto. U kategoriji plaćanja je i novac namijenjen za plaćanje zaostataka iz prethodnih budžetskih godina. Na kraju 2014. godine tih zaostataka je bilo 24,7 milijardi eura, što nikad ranije nije bilo zabilježeno.

Od 143,5 milijardi eura, za poticanje rasta, zapošljavanja i konkurentnosti namijenjeno je 66,58 milijardi eura, za poticanje političkih prioriteta Evropske komisije poput Energetske unije ili jedinstvenog digitalnog tržišta namijenjeno je 1,67 milijardi, za Erasmus plus, program studentske razmjene namijenjeno je 1,8 milijarda eura, što je 30 posto više nego prošle godine, za povećanje konkurentnosti kroz istraživanja i inovacije na raspolaganju je 10 milijarda eura, 11,6 posto više nego lani. Za poljoprivrednike je namijenjeno 42,86 milijardi eura.

Dvije milijarde u obvezama i pola milijarde u stvarnim plaćanjima namijenjeno je Evropskom fondu za strateške investicije, koji treba otvoriti put za 315 milijarda eura investicija u EU-u.

Prijedlog proračuna Evropske komisije upućuje se Vijeće EU-a (države članice) i Evropskom parlamentu, dvjema institiucijama koje suodlučuju o tome. Vijeće obično usuglasi svoje stajalište tokom ljetnih mjeseci, a onda Parlament početkom jeseni usuglašava svoje stajalište.

U slučaju neslaganja, a ono je gotovo redovito, uspostavlja se odbor za usuglašavanje stajališta koji to mora učiniti u roku od 21 dan, obično u novembru. Ako u te tri sedmice nema dogovora, Komisija mora iznijeti novi prijedlog budžeta i cijeli postupak ide ispočetka.

U slučaju da se do kraja godine ne donese budžet za sljedeću godinu, koristi se sistem “privremenih dvanaestina”, to jest, budžet se finansira iz mjeseca u mjesec u istim iznosima kao prošlogodišnji, sve dok se ne dogovori novi budžet.

Evropski budžet je relativno mali, iznosi oko jedan posto prosječnog evropskog BDP-a, ali je iznimno važan, pogotovo za siromašnije članice, jer se iz njega finansiraju programi namijenjeni smanjenju razlika među članicama.

Oko 94 posto evropskog budžeta završava u zemljama članicama, a šest posto odlazi na evropsku administraciju, prenosi Hina.