Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK: Za unos gotovine veće od 10.000 eura strože kontrole

File photo of Dutch Foreign Minister Timmermans speaking during a meeting at United Nations headquarters in New York

Evropska komisija je u srijedu predložila niz mjera za učinkovitiju borbu protiv finansiranja terorizma i organiziranog kriminala te za jačanje saradnje u razmjeni informacije među državama članicama.

“Današnjim prijedlozima jačamo naša pravna sredstva za onemogućavanje finansiranja kriminalaca i terorista”, izjavio je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, prenosi Hina.

Komisija je predložila direktivu koja pranje novca tretira kao kazneno djelo i uključuje niz mjera uspostave minimalna pravila o definicijama kaznenih djela i sankcija povezanih s pranjem novca kako bi se popunile praznine u zakonodavstvu i time kriminalce spriječilo u zloupotrebi razlika među različitim nacionalnim propisima.

Komisija predlaže strože kontrole unosa gotovine u i iz EU-a za iznose veće od 10.000 eura, što znači da se takvi iznosi moraju prijaviti, objasniti podrijeklo i namjenu. Isto će moći tražiti za niže iznose ako postoji sumnja u kriminalne aktivnosti. Među predloženim mjerama je i zamrzavanje finansijskih sredstava terorista i oduzimanje njihove imovine, tako što će se poboljšati prekogranična saradnja.