Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija zbog NLB-a otvorila istragu protiv Slovenije

evropska_komisija_01111

U službenom glasniku Evropske unije objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Unije. Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Bruxellesom odustala od prodaje NLB-a, piše Jutarnji list.

– Rok za prodaju 50 posto NLB-a istekao je 31. decembra 2017. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inozemnih društava kćeri NLB-a na Balkanu – navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Evropskoj uniji o državnim potporama.

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći Novoj ljubljanskoj banci za koje Bruxelles sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih finansijskih transakcija NLB-u iznosi milijardu i 600 miliona eura.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o potporama u slučaju NLB-a i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, NLB bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njezinu likvidnost. Slovenske Finance povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenarij prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala NLB-a.