Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska unija produžila sankcije Bjelorusiji

upitnik-brisel

Evropska unija produžila je na još godinu dana embargo na naoružanje i druge sankcije Bjelorusiji. To je učinjeno nakon što je EU zaključila da ta zemlja nije postigla dovoljno napretka da bi sankcije bile ukinute.

Istovremeno, EU je uvela dodatne sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih i balističkih proba raketa, koje je ta zemlja izvela.

Pored embarga na naoružanje, članice EU zadržale su mjeru o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja za četiri osobe, koje se sumnjiče za povezanost sa nestankom dva bjeloruska opoziciona lidera, biznismana i novinara, prenosi AP.

EU je prošle godine umanjila brojne sankcije Bjelorusiji, ali je blok od tada izrazio zabrinutost zbog nastavka primjene smrtne kazne u toj zemlji, kao i drugih političkih događaja.

Kada je riječ o uvođenju dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji, AFP primjećuje da je Unija odluku donijela u vrijeme kada se ta zemlja našla u centru pažnje međunarodne zajednice nakon što je na aerodromu u Kuala Lumpuru ubijen Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Vijeće Evrope saopćilo je da nove mjere uključuju ograničenje na trgovinu ugljem, željezom i rudom željeza, kao i zabranu na uvoz bakra, nikla, srebra i cinka iz Sjeverne Koreje.

Sankcije, između ostalog, predviđaju i zabranu prodaje novih helikoptera i brodova Sjevernoj Koreji.

Sankcije, koje je EU uvela Sjevernoj Koreji 2006. godine, dio su međunarodnih napora da se ukine nuklearni i balistički raketni program u toj zemlji.