Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropske integracije vode ka ekonomskoj i političkoj stabilnosti

aa_picture_20151026_6624369_web

Konferencija “Od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) do EU članstva: Šta, kada i kako?” gdje će domaći i zvaničnici iz regiona podsjetiti na obaveze Bosne i Hercegovine u SSP-u te već ispunjene obaveze u procesu evropskih integracija zemlje otvorena je danas u Sarajevu.

Konferenciju je otvorio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić podsjetivši kako je SPP u BiH stupio na snagu u junu ove godine kada su vlasti na svim nivoima u zemlji, nedugo nakon toga, započele proces reformi koji još uvijek traje.

“Danas smo se okupili da bismo prešli put Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Proces evropskih integracija je u biti skup reformi koje bi trebale osigurati efikasno upravljanje resursima koje treba donijeti postizanje ekonomske, društvene i političke stabilnosti. Dakle, ove integracije nisu destinacija na koju se stiže, nigdje ne idemo, ostajemo tu gdje jesmo. To je skup reformi od kojih bismo svi trebali biti na dobitku”, kazao je Novalić.

BiH je usvajanjem SPP-a, kako je istakao Novalić, prihvatila reformsku agendu te mehanizam koordinacije što osigurava socio-ekonomske promjene u zemlji.

Put koji BiH, istakao je Novalić, treba preći i koji prelazi nije predodređen samo za nju već su njime prošle i druge zemlje.

aa_picture_20151026_6624370_web

“Ova konferencija je prilika za dijalog. Cilj nam je bio okupiti sve interesne skupine iz BiH i okruženja. Moramo biti sigurni da razumijemo jedni druge i moramo komunicirati da ne bismo ponavaljali greške zemalja koje su ovo prošle. Kroz ovaj proces integracija prošle su mnoge zemlje iz regiona, one će nam danas pokazati da izazovi sa kojima se suočavamo nismo isključivo vezani za BiH i nisu nesreća BiH. Ova konferencija je prilika da naučimo nešto od njih i oni od nas, kako ne bismo ponavljali iste greške”, zaključio je federalni premijer.

Pred FBiH nalaze se brojne obaveze na putu provođenja SPP-a, istakao je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson koji je naglasio kako vjeruje da će koordinacijski mehanizam u BiH biti usvojen što prije.

“Ovdje smo da raspravljamo o mehanizmu koordinacije koji zapravo nije mehanizam već proces koji omogućava institucijama vlasti da donose važne odluke. Govorimo o njemu dosta vremena i drago nam je čuti da smo sada veoma blizu tom momentu kada ćemo postići dogovor vezan za koordinacijiski mehanizam i da ga nakon toga provedemo u djelo. Pokušajte, isprobajte i dogovorite jedan mehanizam, a ukoliko on ne bude funkcionisao, on se može popravljati ali bitno je pokušati. Ukoliko se koordinacijski mehanizam dogovori, moja vlada i partneri su tu da pruže tehničku pomoć u provedbi koordinacijskog mehanizma”, kazao je Ferguson.