Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski dan jezika obilježen radionicama, kursevima i kvizovima

Obiljezavanje Europskog dana jezika 08

Evropski dan jezika obilježen je jučer nizom aktivnosti održanim u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu. Događaj su zajednički organizovali EU info centar i Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u BiH (EUNIC). Ovom prilikom organizovane su radionice za djecu i nastavnike, časovi jezika, interaktivni kvizovi, te mnogi drugi korisni sadržaji.

Obiljezavanje Europskog dana jezika 01

Obraćajući se prisutnima, Jan Snaidauf, šef Odjela za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH, ukazao je bogatu jezičku raznolikost Evrope sa više od 200 jezika u svakodnevnoj upotrebi koju je potrebno sačuvati i njegovati. Istakao je kako učenje novog jezika obogaćuje naše živote, pomaže nam da bolje shvatimo jedni druge i prevaziđemo naše razlike.

Obiljezavanje Europskog dana jezika 14

Podsjetivši na izreku “što više jezika znaš, više vrijediš”, Snaidauf je rekao: “Učenje jezika nam omogućuje da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje nude moderna društva. Poznavanje ne samo jednog već dva ili tri strana jezika otvara veće mogućnosti za učenje i razvoj karijere.”

Obiljezavanje Europskog dana jezika 26

Predstavnici ambasada zemalja članica Evropske unije u BiH (Slovenija, Češka Republika, Španija, Mađarska, Italija) te Goethe-Instituta, Francuskog instituta i British Council-a ponudili su materijale i podatke o različitim jezicima, kulturama i kursevima jezika.

Obiljezavanje Europskog dana jezika 27

Pored toga, za sve zainteresovane posjetioce koji žele da nauče novi jezik EU info centar je organizovao nagradnu igru. Tri sretna dobitnika, koje je izvukao direktor Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Muamer Muratović, dobili su besplatan upis na jednostepeni kurs jezika po vlastitom izboru.

Obiljezavanje Europskog dana jezika 28

Evropski dan jezika se tradicionalno obilježava 26. septembra u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, nizom skupova i aktivnosti kojima se skreće pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturalnu raznosvrsnost u Evropi.

Za više informacija molimo posjetite ovaj LINK.