Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament predložio: Ukinite pomicanje sata

vrijeme – glasanje

Evropski zastupnici danas su u Evropskom parlamentu raspravljali o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. U podne je bilo glasanje, europarlamentarci su glasali za rezoluciju koja bi ukinula pomicanje sata. Daljnji koraci su na Evropskoj komisiji.

Odgovarajući na građanske inicijative koje navode zabrinutost zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje, u nacrtu rezolucije zastupnici pozivaju Komisiju da predloži obustavu prakse ljetnog računanja vremena.

Trenutno je na snazi Direktiva od 19. januara 2001. godine o ljetnom računanju vremena. Prema njoj “razdoblje ljetnog računanja vremena” znači razdoblje u godini tokom kojeg se satovi pomiču za 60 minuta unaprijed u odnosu na ostatak godine. Od 2002. godine razdoblje ljetnog računanja vremena započinje u svakoj državi članici u 1.00 sati, prema srednjem vremenu po Greenwichu, posljednje nedjelje u martu.

Od 2002. godine razdoblje ljetnog računanja vremena završava u svakoj državi članici u 1.00 sati, prema srednjem vremenu po Greenwichu, posljednje nedjelje u oktobru.