Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Evropski pokret: Aplikacija za članstvo od vitalnog značaja za BiH

11/02/2016

Evropski pokret u BiH bezrezervno podržava odluku Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da se 15. februara preda zvanična aplikacija za članstvo u EU, saopćeno je danas iz ove organizacije.

– Ukoliko uzmemo u obzir opštu političku situaciju u okruženju, odnosno u EU i svijetu, posebno iz ugla još snažnije izbjegličke krize, koja dolaskom proljeća prijeti ne samo destabilizira naš region, nego čak se govori o mogućnosti urušavanja i same EU i evropske ideje u cjelini, odluka domaćih političara da se što hitnije podnese aplikacija za članstvo u EU nije samo mudra, nego je i možda čak jedina ispravna odluka u ovom času – navodi se u saopćenju.

Svijet, a time i EU i naš region, se strahovito brzo kreću ka nečemu što ni najveći politički i diplomatski umovi ne mogu predvidjeti na duži period.

– Upravo radi toga, a posebno radi rastuće nesigurnosti i napetosti u našem društvu, za nas u BiH i regionu bitno je da imamo kakvu-takvu evropsku perspektivu, a bez podnošenja minimalno aplikacije za članstvo u EU ta perspektiva sve više nestaje i blijedi. Izvjesno je da ukoliko 15. februara ne podnesemo aplikaciju, to sigurno nećemo bili u stanju uraditi minimalno do polovine 2017. godine, jer prema nekoj nepisanoj tradiciji i ovi lokalni izbori 2016. godine će biti dovedeni do usijanja i što će zaokupiti interes javnost u toj mjeri da o EU aplikaciji gotovo da neće biti moguće razgovarati – navode u Evropskom pokretu.

Radi svega toga, Evropski pokret odluku o podnošenju aplikacije vidi kao odgovoran čin bh političara, usmjeren u više pravaca: preventivno sprječavanje haosa i smirivanje napete situacije u zemlji neposredno pred izbore, nastavak i ubrzanje reformskog procesa i procesa EU integracija, jasan signal potencijalnim investitorima da se društvo nalazi na putu EU integracija sa kojeg povratka nema i da će moguće investicije biti sigurne, jer to garantira članstvo u EU.

– Podnošenje bh aplikacije nije samo test za nas u BiH ko je za a ko protiv smirivanja društvene situacije i članstva u EU, nego možda i više za samu EU i međunarodnu zajednicu čiji članovi će sada jasno morati pokazati ko želi i podržava priključenje BiH u EU, a ko je protiv – poručuju iz Evropskog pokreta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.