Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski političari osudili napade u Briselu

Aerodrom u Briselu nakon eksplozije

Brojni evropski političari osudili su jutrošnje napade koji su se dogodili na aerodromu i metro stanici u Brusselsu. U tri eksplozije, dvije na aerodromu Zaventem i jedna na metro stanici Maelbeek, poginulo je najmanje 26 osoba, dok ih je više od stotinu povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Većina evropskih zemalja je zbog napada u Brusselsu podigla stepen prijetnje od terorizma u svojim državama.

Francuska je nivo prijetnje od terorističkih napada podigla na maksimalan nivo, a premijer Manuel Valles je nakon sastanka sa predsjednikom Francoisom Hollandeom kazao da je Evropa u ratnom stanju.

Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će 1.600 dodatnih pripadnika sigurnosnih snaga biti raspoređeno po aerodromima, željezničkim stanicama i lukama, a samo u Parizu 400.

David Cameron, premijer Velike Britanije, rekao je da je „šokiran i zabrinut“ događajima u Brusselsu i obećao kako će njegova zemlja učiniti sve da pomogne Belgiji. Jutros je održan sastanak COBRA, Komisije britanske vlade za hitne intervencije. Nakon sastanka najavljeno je povećanje sigurnosti na svim većim britanskim aerodromima, što će uključivati i naoružane policijske patrole.

Međunarodne željezničke linije iz Pariza i Londona za Brussels također su privremeno obustavljene.

José Manuel Garcia-Margallo, ministar vanjskih poslova Španije, za napade u Brusselsu okrivio je pripadnike ISIS-a, nazvavši ih „nekom vrstom terorističkog raka koji se širi svijetom.“ On je potvrdio da je nivo prijetnje od terorizma u Španiji ostao na četvrtom stepenu, jednom ispod maksimuma.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, uputio je telegram saučešća belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

„Svijet je šokiran terorističkim napadima, koji prijete svim civilizovanim vrijednostima za koje se snažno zalažemo. Još jednom želim naglasiti važnost zajedničkih napora koje moramo staviti u službu borbe sa terorizmom“, kazao je Vučić.