Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski povjerenik poručio da je eurozona perspektiva

7772917214_l-ancien-ministre-de-l-economie-pierre-moscovici-devant-l-elysee

Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove u intervjuu za HRT nije želio ulaziti u detalje preporuka koje je Europska komisija podnijela hrvatskoj Vladi.

S hrvatskom Vladom imali smo vrlo važnu i konstruktivnu raspravu na kojoj su bili njezin predsjednik, potpredsjednik te ministar financija, rekao je Moscovici. Očito je da je u Hrvatskoj postignut napredak. Smatramo da Vlada provodi ambiciozne reforme.

Naglasio je kako su svjesni da su deficit i dug i dalje previsoki, ali isto tako vjeruju da se poduzima sve kako bi se to smanjilo.

– Želimo učvrstiti hrvatsko gospodarstvo, ali se mora znati da tu priči nije kraj jer Hrvatska očito još ne ispunjava postavljene joj kriterije, dodao je.

Moscovici je naglasio da Komisiji nije cilj kažnjavanje već poticanje zemalja.

– Od pojačanog nadzora odustalo se jer su hrvatske vlasti obavile svoj posao. Predložile su snažne mjere, i na fiskalnom i na strukturnom planu, istaknuo je.

Opovrgnuo je da su zemlje izvan eurozone u nepovoljnijem položaju.

– Ja sam predani Europljanin i zagovornik eura te smatram da je eurozona perspektiva kojoj svaka članica treba težiti jer pruža zaštitu i jer je dio integriranije europske jezgre. Zemlja koja je odnedavno članica EU-a prvo mora odraditi zadaću, postati konkurentnija, udovoljiti kriterijima, a onda može razmatrati ulazak u eurozonu, izjavio je Moscovici.