Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ruskih gej aktivista

rainbow flag

Evropski sud za ljudska prava u utorak je presudio da ruski zakon o sprečavanju širenja tzv. gej propagande među maloljetnicima predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja.

U prvoj velikoj sudskoj borbi za gej aktiviste koji osporavaju ovaj zakon, sud je odlučio u korist tri gej aktivista koji tvrde da zakon krši pravo na slobodu izražavanja i da je u suprotnosti sa zabranom diksriminacije pod Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Podnositeljima tužbe je dodijeljeno ukupno oko 50.000 eura, izvještava AP.

Nikolaj Aleksejev, Nikolaj Bajev i Aleksej Kiseljov su godinama organizirali proteste i bez uspjeha tražili dozvole za održavanje gej paradi ponosa u Rusiji.

– Usvajanjem ovakvih zakona, vlasti učvršćuju stigmu i predrasude i potiču homofobiju koja je nespojiva s pojmovima jednakosti, pluralizma i tolerancije koji su svojstveni demokratskom društvu – navodi se u obrazloženju presude komisije od sedam sudaca.

Ruske vlasti su postupile protivno Članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantira slobodu izražavanja, dodaje se u obrazloženju.

Ruska vlada je 2013. godine usvojila zakon kojim se zabranjuje širenje maloljetnicima “propagande” koja legitimizira homoseksualnost. Zakon je kritiziran kao izravna zabrana bilo kakve javne diskusije o homoseksualnosti, dok su ga vlasti branile pozivajući se na interese djece.