Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fajon: Bh. političari trebaju napokon krenuti rješavati ključna pitanja

Tanja Fajon

tanja fajonPredsjedatelj i članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović te Zdenka Džambas i Fehim Škaljić razgovarali su danas sa članicom Europskog parlamenta Tanjom Fajon, koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je istaknuto da, bez obzira na to što se u BiH u listopadu održavaju Opći izbori, treba i dalje ulagati napore kada je riječ o ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji (EU). S tim u svezi, rečeno je, domaći političari i zvaničnici europskih institucija trebaju koordinirano raditi i iskreno razgovarati kada je riječ o europskom putu BiH.

Prema riječima članova Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH, u BiH postoji deklarativna opredijeljenost svih kada je riječ o članstvu BiH u EU, ali svi imaju različita viđenja o tome kako ispunjavati uvjete u procesu europskih integracija BiH. Stoga bi se, kako su ocijenili, dobivanjem kandidatskog statusa i jačom potporom zvaničnika europskih institucija, vidjelo ko je zapravo u BiH deklarativno, a ko suštinski za članstvo u EU.

Članovi Zajedničkog povjerenstva istaknuli su i to da građani BiH, snažnijim angažiranjem i potporom institucija EU, trebaju osjetiti da se članstvom u EU dobiva prosperitet i sigurnija budućnost. To bi, kako su rekli, značilo da BiH jača u mnogim područjima, a posebno u područjima vladavine prava, ekonomije i sigurnosti.

Članica Europskog parlamenta Tanja Fajon poručila je kako je povjerenje među svima ključ rješenja mnogih pitanja koja stoje na europskom putu BiH. Ocijenila je da, kako je rekla, u posljednje vrijeme nije puno učinjeno kada je riječ o europskim integracijama BiH. Prema njenim riječima, domaći političari trebaju sa puno više odlučnosti i iskrenosti napokon krenuti rješavati ključna pitanja koja se tiču europskog puta BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.