Fajon: Nedostatak dogovora unutar BiH usporava put ka EU

fajon 3

Nedostatak dogovora unutar Bosne i Hercegovine zbog kompleksne strukture države i odsustva iskrene želje bh. lidera u BiH da se situacija promijeni usporava put BiH ka Evropskoj uniji – ocijenila je u razgovoru za Fenu poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Napomenula je da u Evropskoj uniji trenutno vlada ugodna klima kada je u pitanju proširenje na zapadni Balkan, dodajući da svi s nestrpljenjem iščekuju strategiju o proširenju, čije je objavljivanje najavljeno za početak februara, gdje će se objelodaniti konkretniji koraci koje bi države trebalo da naprave na putu prema članstvu.

– Ako smo na početku mandata Komisije pod vodstvom Jeana-Claudea Junckera dobili jasnu poruku da tokom petogodišnjeg perioda neće biti novih članica i proširenja, onda sada, kada se polako bližimo kraju mandata, imamo jasne poruke o tome kako Brisel i dalje računa da će se Uniji u dogledno vrijeme pridružiti zapadnobalkanske države – podvukla je Fajon.

Pojasnila da to znači da je EU na neki način ponovo “pružila ruku“ i stavila do znanja da želi region u svom “dvorištu“, a sada je na redu da zemlje regiona korektnim rezultatima u provođenju reformi iskoriste taj povoljan trenutak i pokažu da se zaista žele pridruži EU.

Fajon se osvrnula i na nedavnu posjetu evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kazavši da je nažalost BiH veoma često najslabija karika u lancu zapadnobalkanskih država na putu prema Uniji.

Kaže i da je komesar Hahn upravo to i napomenuo tokom posjete kada je istaknuo da se često čuje kako je BiH “skoro“ postigla dogovor, a Fajon smatra da u realnosti taj dogovor ne postoji.

– Svi mi koji podržavamo ulazak BiH u Uniju želimo da pomognemo, ali za napredak su jednostavno potrebni rezultati, pogotovo kada je u pitanju vladavina prava, iskorjenjenje korupcije, funkcionalno pravosuđe i stabilne, nezavisne institucije, a u slučaju BiH i ispunjenje zadataka iz Reformske agende, koja u posljednje vrijeme predstavlja izvor privrednog napretka, što znači privredni rast i nova radna mjesta – naglasila je ova evropska parlamentarka.

Za BiH, dodala je, od početka procesa pridruživanja uvijek postoji prilika da što brže i što efikasnije ispuni zahtjeve. Međutim, ponekad se stiče utisak da svi koji se u EU bave BiH više žele da se postigne napredak na putu ka EU “od onih koji su na njenom čelu“.

– I to je svakako zabrinjavajuće. Pri tom, sve te reforme su u svakom slučaju dobre za budućnost BiH, one se stoga ne trebaju provoditi zbog Brisela, već zbog državljana i efikasnijeg funkcioniranja države – pojasnila je Fajon u razgovoru za Fenu.

Napomenula je da još postoji nada da će BiH odgovoriti na Upitnik Evropske komisije o članstvu, mada nije ostalo još mnogo vremena za to, dodajući da su vrata EU za BiH otvorena, ali samo u slučaju da se sva obećanja bh. lidera u BiH i održe i ispune.

– Voljela bih da 2018. godina bude godina kada će BiH dobiti status kandidata i podsjećam da je to isključivo u rukama lidera u Bosni i Hercegovini – zaključila je poslanica u Evropskom parlamentu iz Slovenije Tanja Fajon.