Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Fajon: Orban gazi ne samo izbjegličko nego i ljudsko dostojanstvo

16/09/2015

Ono čemu smo svjedočili u Evropi, osobito u Mađarskoj, sramotno je i vraća nas u Srednji vijek upozorila je evropska zastupnica Tanja Fajon u obraćanju na današnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Bruxellesu.

“Mađarski premijer Orban, uz nepoštivanje izbjeglica, gazi ne samo njihovo, nego i moje i naše ljudsko dostojanstvo. Zatvaranje granica, kazne i prijetnje očajnim ljudima su prijetnja svima koji vjeruju u solidarnosti i humanost. S najnovijim najavama da će izgraditi zid na granici s Hrvatskom i Rumunijom, u sredini Unije, najavio je konačni slom evropskih vrijednosti”, upozorila je Fajon.

Ova evropska zastupnica je potom upitala: “Kako je moguće da smo mi to dopustili?”

Navela je da se raspravlja o preraspodjeli 120 hiljada dodatnih izbjeglica, dok je u posljednjih pet godina međunarodnu zaštitu zatražilo 12 miliona Sirijaca.

“Da su se evropske zemlje odmah mogle dogovoriti o podjeli tereta, ne bi bilo šokantnih scena. Mi bismo imali vremena i energije da se usredotočimo na provedbu aktivnosti u ratnim zonama koje će stvoriti stabilnost i mir. Uz zatvaranje postojećih ruta, izbjeglice će potražiti nove. Želim skrenuti pozornost na veliku opasnost od minskih polja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nužno je pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, uz brzo formiranje ‘hotspot’ centra”, naglasila je Fajon.

Izrazila je zadovoljstvo da se u Sloveniji više od 70 posto stanovništva protivi izgradnji ograde na granici prema Hrvatskoj, koja je upravo suočila sa valom izbjeglica koje dolaze sa teritorija Srbije, i da im smeta netolerantan stav prema izbjeglicama.

“Kriza izbjeglica postala je nakon financijske krize nova kriza morala i etike u Europi. Loš primjer i loša perspektiva”, upozorila je Fajon.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.