FDP će koalirati s Merkl pod jednim uslovom

merkel

Čelnik njemačke Slobodne demokratske stranke (FDP) je rekao da će se njegova stranka priključiti savezu s kancelarkom Angelom Merkel jedino ako dođe do promjene u smjeru vladine politike.

Konzervativni blok Angele Merkel je nakon posljednjih izbora ostao najveći parlamentarni blok, ali je izgubio veliki broj glasača koji je otišao ekstremnoj desnici.Kancelarkina jedina realistična opcija sada jeste koalicija s FDP-om i strankom Zelenih, izvještava Reuters.

Međutim, FDP i Zeleni se razilaze u pitanjima od energije do poreza, Evrope i migracija, što komplicira put ka bilo kakvom sporazumu o tzv. koaliciji “Jamajka” (tako nazvanoj zbog boja ovih stranaka koje asociraju na zastavu Jamajke: crna, žuta i zelena).

– Neki ljudi hvale Jamajku kao romantični politički projekt. Istina je da postoji aritmetička većina, ali ove četiri stranke imaju vlastite izborne mandate. Da li će ove stranke moći koalirati bez razlika i u interesu zemlje, ostaje da se vidi. Politika nije matematika. Svi trebaju znati da će se Slobodni demokrati pridružiti koaliciji jedino ako dođe do promjene u smjeru njemačke politike – rekao je za Die Welt čelnik FDP-a Christian Lindner.