Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finska podržava evropski put BiH

kapetanovic_ amb finsk333

Predsjedavajuća Grupe prijateljstva za države zapadne Evrope Nermina Kapetanović primila je danas u nastupnu posjetu nerezidentnog ambasadora Finske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Tima Rajakangasa.

Ambasador Finske naglasio je da ta prijateljska država podržava evropski put BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana.

Ambasador Rajakangas izrazio je spremnost njegove države da, putem implementacije različitih projekata, pomogne u provođenju reformi u oblastima javne uprave i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u drugim oblastima s ciljem ubrzanja procesa evropskih integracija BiH.

Tokom susreta razmijenjene su informacije o pitanju obrazovnog sistema i mogućnostima saradnje u ovoj oblasti, posebno razmjene studenata i profesora, kao i o pitanju rodne ravnopravnosti, oblasti u kojoj BiH ima zakonske temelje, koji se, kako je rečeno, još uvijek u dovoljnoj mjeri ne provode u praksi.

S tim u vezi, razmotrene su mogućnosti da Finska pomogne procesima dalje demokratizacije bh. društva, kroz programe značajnijeg uključivanja mladih i žena u političke i društvene procese.

Kapetanović je naglasila da je, kroz saradnju srodnih parlamentarnih komisija i grupa prijateljstva, potrebno uspostaviti intenzivniju privrednu saradnju Finske i BiH.

Kapetanović je pozvala ambasadora da ohrabri finske privrednike da ulažu u BiH.

Razgovarano je i o organizaciji sastanka predstavnika ministarstava vanjske trgovine BiH i Finske s ciljem razmatranja mogućnosti plasmana bh. proizvoda na finsko tržište.

Ambasador Rajakangas pozvao je Kapetanović i članove Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu u Parlamentarnoj skupštini BiH da tokom ove godine posjete Finsku, saopćeno je iz PSBiH.