Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska neće priznati nezavisnost Katalonije

katalonija (4)

Francuska ministrica za evropske poslove Nathalie Loiseau izjavila je da njena zemlja neće priznati Kataloniju ukoliko ta španska autonomna regija jednostrano proglasi nezavisnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ako dođe do proglašenja nezavisnosti, ona će biti jednostrana i neće biti priznata”, izjavila Louiseau za francusku televiziju CNews.

Francuska ministrica je kazala da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Katalonije rezultiralo automatskim izlaskom te regije iz Evropske unije.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont planira se obratiti regionalnom parlamentu u utorak naveče gdje će raspravljati o trenutnoj političkoj situaciji. Pristalice nezavisnosti Katalonije tvrde da će tokom parlamentarne sjednice biti proglašena nezavisnost te regije, dok pojedini zastupnici vladajuće koalicije navode da bi takav potez bio samo simboličan.

Katalonska vlada je saopštila je da se više od 90 posto ljudi koji su izašli na referendum 1. oktobra izjasnilo za otcjepljenje od Španije dok je centralna vlada u Madridu referendum proglasila neustavnim. Izlaznost na referendum iznosila je 43 posto.