Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska od Evropske komisije traži prekid pregovora o TTIP-u

0,,19511243_403,00

Francuska će u septembru od Evropske komisije zatražiti da se prekinu pregovori sa SAD-om o TTIP-u. To je najavio francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu Matijas Fekl. Francuska novinska agencija na njemačkom AFPD prenosi da je Fekl, u Francuskoj nadležan za TTIP, za radio RMC rekao: “U Francuskoj više ne postoji politička podrška za to. Francuska poziva na prekid tih pregovora.”

Predsjednik Oland je još u maju zaprijetio da neće prihvatiti TTIP, rekavši da njegova zemlja „neće nikada prihvatiti da osnovni principi poljoprivrede, kulture budu stavljeni pod znak pitanja“. Fekl je još tada rekao da je prekid pregovora najvjerovatnija opcija, a kao razlog je naveo trenutnu poziciju SAD. „Evropa predlaže mnogo toga, a malo dobija za uzvrat“, rekao je tada Fekl.

Njemačka štampa naveliko komentariše izjavu vicekancelara i ministra Privrede Zigmara Gabrijela, koji je u Njemačkoj zadužen za TTIP, a koji je nedavno u intervjuu za Drugi program njemačke televizije ZDF rekao da je TTIP de fakto već propao.

“To je spektakularna izjava. Očigledno da pregovarači iz EU i SAD nisu u stanju da pronađu zajednički jezik. Gabrijel sada pokušava kao odličnu alternativu da predstavi sporazum sa Kanadom – CETA: u ovom sporazumu koji je spreman za potpisivanje, sve je bolje nego u TTIP-u. Na predstojećem partijskom kongresu SPD, Gabrijel će protivnicima sporazuma ovako da se dodvorava: kritikujući TTIP vi ste omogućili dobre pregovore za sporazum CETA. Kritičari su shvatili Grabrijelovu poruku, ali, da li će mu i povjerovati? Bilo bi čudo ako bi to bilo tako“, piše Zidojče cajtung iz Minhena.

Konzervativno liberalni Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) je iritiran: “Predsjedavajući SPD-om zauzima poziciju koja je prilično čudna za ministra zemlje koja toliko drži do svog izvoza i čiji su glavni trgovinski partner Sjedinjene Američke Države. Privreda s pravom prebacuje da je Gabrijel na toj funkciji, gdje treba očekivati makar minimum uvjerenosti u slobodnu trgovinu – pogrešan izbor”, konstatuje FAZ.

Folksštime iz Magdeburga: “Iako je ministar ekonomije Gabrijel potrčao ispred rude, na sačekaviši da se o tome oglasi kancelarka, čini se da je kraj TTIP neizbježan. Time se završava jedno poglavlje u transatlantskim odnosima prije nego što je uopšte započeto. Pozicije SAD-a i EU su previše različite, prevelik je otpor, naročito u Njemačkoj, protiv sporazuma o slobodnoj trgovini koji prijeti da omekša evropske standarde. TTIP dospio u ćorsokak i zbog toga jer odlazi dosadašnji pregovarač s one strane okeana.

Cilj je bio da se sporazum potpiše u vrijeme vladavine predsjednika Obame, ali od toga neće biti ništa. Nova osoba na toj funkciji će razvijati svoje prioritete – i malo je vjerovatno da će slobodna trgovina sa Evropom biti na vrhu liste. Dakle TTIP može negdje na policu – ad akta. Slična sudbina prijeti potpisanom Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom. Ceta još nije ratifikovana.“

Zigmar Gabrijel je zbog svoje izjave ZDF-u oštro kritikovan iz redova koalicionog partnera i privrednih udruženja. Američka vlada je reagovala je iritirano. Portparol američkog pregovarača Mihael Froman je za Špigel onlajn rekao, da pregovori „ u stvari stalno napreduju”. U prirodi trgovinskih pregovora je da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori.