Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska protiv prijedloga Evropske komisije o uvođenju kvota za migrante

imigranti-spasavanje

Francuska se u subotu usprotivila uvođenju kvota za raspodjelu migranata i izbjeglica između država članica Europske unije, a što je ove sedmice predložila Europska komisija.

“Želim biti savršeno jasan s tim u vezi: protivim se uvođenju kvota za migrante. To nikada nije odgovaralo francuskim prijedlozima”, rekao je francuski premijer Manuel Valls za posjeta francusko-talijanskoj granici gdje su zadnjih dana uhapšeno na stotine migranata.

Europska komisija predstavila je u srijedu Europski migracijski program koji sadrži prijedlog uvođenja kvota za raspodjelu izbjeglica po državama članicama Unije.

Riječ je o dvije mjere: preraspodjeli osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i već su na teritoriju EU-a te preseljenju izbjeglica iz trećih država u države članice EU-a.

Kriteriji za raspodjelu su veličina države, bruto domaći proizvod, stopa nezaposlenosti i broj izbjeglica koje je država već primila.

Osim uvođenja kvota, europska migracijska strategija uključuje borbu protiv krijumčara te utrostručenje kapaciteta i sredstava za zajedničke operacije Triton i Poseidon u 2015. i 2016. koje provodi Frontex (Agencija EU za sigurnost vanjske granice).