Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska smatra da su grčki prijedlozi ozbiljni

grcka-slavlje1

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je u petak da su posljednji prijedlozi Atine “ozbiljni” i “vjerodostojni” dodavši da ipak “ništa nije završeno” i da su “naredni sati važni” za dogovor.

– Grci su upravo pokazali odlučnost da ostanu u eurozoni jer je program koji prezentiraju ozbiljan i vjerodostojan. Oni će ga prezentirati Parlamentu, što će pokazati snagu, angažiranost a također i hrabrost – izjavio je Hollande za štampu.

Treba da se “uradi sve kako bi došlo do sporazuma, dobrog sporazuma, sporazuma koji poštuje evropske propise i koji poštuje Grke. Naredni sati će biti važni. Ništa još nije urađeno, a treba uraditi sve”, dodao je on.

Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo kazala u četvrtak da se protivi smanjenju grčkog duga, njen ministar financija Wolfgang Schauble je ocijenio da je “restrukturacija” grčkog duga “obavezna etapa”.

U dokumentu od 13 stranica pod nazivom “Prioritetne akcije i obaveze”, grčka vlada se obavezuje da će usvojiti veliki dio mjera koje su kreditori predložili 26. juna a koje su Grci odbacili na referendumu u nedjelju.

Među mjerama je povećanje poreza na dodanu vrijednost, ukidanje poreskih povlastica za najbogatije turističke otoke i povećanje dobne granice za odlazak u penziju.