Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuski senat prihvatio nacrt zakona o vanrednom stanju

hollande

Nakon terorističkih napada u Parizu, Senat Francuske većinom glasova prihvatio je nacrt zakona o „novom“ vanrednom stanju u ovoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Senatu su za nacrt zakona 336 zastupnika glasala “za”, 12 ih je bilo suzdržano, a glasova “protiv” nije bilo. Nacrt zakona prihvaćen je jučer i u Narodnoj skupštini Francuske gdje je “za” kazao 551 zastupnik, dok je svega šest njih bilo protiv.

Za stupanje na snagu ovog zakona potreban je još potpis predsjednika Francuske Francoisa Hollandea.

Hollande je nakon terorističkih napada u Parizu zatražio podršku zastupnika oba doma francuskog parlamenta da se izmjeni aktualni zakon prema kojem vanredno stanje u ovoj zemlji može stajati 12 dana.

Ono što je svakako najbitnija izmjena u novom zakonu jeste trajanje vanrednog stanja, a ono bi prema novom zakonu moglo biti produženo i do tri mjeseca.

Također, snage sigurnosti u ovoj zemlji do sada su mogle vršiti pretrese bez dozvole tužilaštva, ali za to im je bio potreban dokaz, no, kada je u pitanju novi zakon za pretres će biti dovoljna osnovana sumnja.

Ovaj dio zakona koji se odnosi na pretres neće uključivati kancelarije advokata, sudija, zastupnika, senatora i novinara.

Također, ono što se ističe u novom zakonu jeste mogućnost zatvaranja ili blokiranja internetskih stranica i društvenih mreža koje vrše terorističku propagandu.

Novi zakon daje mogućnost zatvaranja “džamija i drugih organizacija koje remete javni red mir”.