Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Funkcionalno pravosuđe od ključne važnosti za napredak BiH

christian-danielsson111

Funkcionalno pravosuđe u Bosni i Hercegovini je od ključne važnosti za njen napredak u procesu evropskih integracija – kazao je danas generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson.

To je izjavio nakon četvrtog Ministarskog sastanka u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu održanog danas u Sarajevu, kojim je predsjedavao zajedno s ministrom pravde BiH Josipom Grubešom.

Sastanku su također prisustvovali zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ministar pravde Federacije BiH (FBiH) Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

Kako je istakao Danielsson, efikasan i pouzdan pravosudni sistem je važan ne samo za građane BiH već i u kontekstu ekonomskog razvoja “koji svi priželjkujemo”.

Sastanak je ocijenio kvalitetnim te informirao da je razgovarano o bitnim elementima reforme pravosuđa, kao i o napretku strukturiranog dijaloga koji je postigla BiH u smislu prevazilaženja nedostataka sistema pravosuđa.

Dodao je da je također razmotreno šta je do sada urađeno i u okviru podgrupe koju je vodio zamjenik ministra pravde BiH, kao i aktivnosti radne grupe Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH. Rad ovih grupa, ocijenio je Daniellsen, do sada se pokazao izuzetno korisnim.

Naglasio je da su ministri danas usaglasili ambicioznu daljnju radnu dinamiku s velikim brojem sastanaka, a za “krajnji godišnji” cilj kazao je da bi trebao rezultirati konkretnijim rješenjima početkom februara.

Poručio je da će Evropska komisija u potpunosti pružiti svu podršku kako bi BiH ostvarila daljnje rezultate.

Grubeša je na današnjoj pres-konferenciji istakao da su u postojećoj radnoj podgrupi koja je formirana pri Ministarstvu pravde BiH, donijeli zaključke da je potrebno kontinuirano raditi na usaglašavanju dvaju prijedloga nacrta zakona o sudovima.

Informirao je da je u tom kontekstu “sve uspješno vođeno” te da se očekuju rezultati sredinom januara. Dodao je da bi početkom februara mogla biti održana nova sesija Strukturiranog dijaloga, kada bismo mogli imati usaglašene stavove o tome kako bi izgledao nacrt zakona o sudovima.

– Vidim pozitivne pomake i očekujem rješenja u vladavini prava i evropskom putu BiH – kazao je Grubeša.

Ostali učesnici sastanka također su izrazili optimizam i ohrabrenost današnjim sastankom te konstatovali da postoji visoki nivo razumijevanja i posvećenosti ministara pravde u BiH rješavanju pitanja koja su na dnevnom redu strukturiranog dijaloga.