Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gauck i Merkel obišli izbjegličke centre u Njemačkoj

Joachim Gauck-izbjeglice

Njemački predsjednik Joachim Gauck i kancelarka Angela Merkel danas su posjetili izbjegličke centre u toj zemlji. Cilj posjete je podrška izbjeglicama usljed antimigrantskih protesta koji su se desili tokom vikenda, javlja Anadolu Agency (AA).

Gauck je prilikom obilaska prihvatnog centra za izbjeglice u Berlinu Wilmersdorf pohvalio studente i ljekare koji volontiraju kako bi pomogli izbjeglicama koje u velikom broju pristižu u Njemačku.

“Ovi ljudi žele pomoći, oni pokazuju svijetlu stranu Njemačke za razliku od tamne strane zemlje gdje dolazi do napada na izbjeglice”, kazao je Gauck.

Merkel je boravila u posjeti izbjeglicama i humanitarnim radnicima nedaleko od Dresdena gdje su tokom vikenda izbili nasilni protesti. U neredima je povrijeđeno nekoliko desetina policajaca.

Dok većina Nijemaca, prema anketama, odobrava dolazak migranata u zemlju, ima i onih koji se glasno protive tome. Policija je na istoku Njemačke uhapsila dvojicu muškaraca koji su ušli sa noževima u izbjeglički kamp. Nedugo nakon toga, u Leipzigu je muškarac podmetnuo požar objekat u kojem se nalazilo 56 migranata.

Njemačka od početka godine bilježi nagli rast broja izbjeglica iz afričko-azijskih zemalja, a pretpostavlja se kako će ih u zemlji do kraja 2015. godine biti preko 800.000.