Genjac: Izvještaj EK o napretku BiH za 2015. za “dvojku”

genjac

Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. godinu konstataovao je da ima pomaka, ali nedovoljno, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“U izvještaju za 2015. se naglašavaju gotovo isti nedostatci kao i u prošlom po sektorima jer je vrlo malo ili gotovo ništa učinjeno na izvršavanju obaveza. Navedeno je da je usvojena reformaska agenda, predsjednička izjava, te da je u Federaciji BiH usvojen Zakon o radu. Generalna ocjena za izvještaj o napretku BiH za 2015. godinu koji tretira period do septembra ove godine mogao bi biti dvojka”, naveo je Genjac.

On je naveo kako Bosna i Hercegovina u svakom trenutku može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, ali kako će iz Evropske komisije tačno naznačiti kada ona može biti kredibilna.

“Može se u svakom trenutku podnijeti aplikacija, ali koja je svrha ako neće biti prihvaćena”, naglasio je Genjac.

On je naveo da Evropska komisija za kredibilnu aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji očekuje značajniju provedbu reformi, dogovor o mehanizmu koordinacije, a od prije nekog vremena kao jedan od uslova postavljeno je i rješavanje trgovinskog sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine vezano za tradicionalnu trgovinu.