Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović: Hrvatska će nastaviti podržavati proširenje EU i NATO-a

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da će Hrvatska nastaviti podržavati proširenje EU i NATO-a. Grabar-Kitarović, koja učestvuje na To Be Secure (2BS) Forumu u Budvi, istakla je da se nada da će sve zemlje regiona zabilježiti napredak na svom evropskom putu.

Grabar-Kitarović vjeruje da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO.

“Najveća snaga evropskog projekta u smislu sigurnosti jeste privlačnost članstva. NATO nam mora poslati jasnu poruku time što će Crnoj Gori poslati poziv za članstvo. Vjerujem da je Crna Gora spremna za članstvo”, kazala je hrvatska predsjednica.

Ona je poručila da će Hrvatska nastaviti podržavati proširenje EU i NATO-a.

“Nadamo se da će Bosna i Hercegovina postati članica MAP-a, a također očekujemo da će Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima s EU. Također, nadamo se da će Makedonija riješiti problem sa susjedima, a da će Kosovo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Također, nadamo se da će Crna Gora nastaviti koračati na putu ka EU i NATO”, istakla je Grabar Kitarović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, govoreći na Forumu o spremnosti Crne Gore da bude dio NATO-a, kazao da je tokom prošle sedmice u Budvi održan sastanak načelnika generalštabova.

“Ocjena svih jeste da je Crna Gora ispunila vojne standarde. Poziv Crnoj Gori od strane NATO-a zavisi od političke odluke. Poziv Crnoj Gori biće doprinos regionalnoj stabilnosti. Crna Gora će postati članica NATO-a, članica koja NATO-u treba”, kazao je crnogorski predsjednik, ističući da u cilju veće podrške javnog mnjenja, u Crnoj Gori se po opštinama, na Univerzitetu, u okviru Privredne komore, razgovara, kako bi se objasnile prednosti NATO-a”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić očekuje da Crna Gora postane 29. članica EU i NATO-a.

“U ovom vremenu nesigurnosti, za Crnu Goru je NATO garant bezbjednosti. NATO je donio mir na Balkanu. Crna Gora je mala po broju, ali velika po moći trajanja. Ulazimo spremni da kroz dostignuća budemo partner. Dvije stolice sa brojem 29 čekaju na Crnu Goru. Jedna je u EU, a druga u NATO-u”, istakao je Krivokapić.

U Budvi je u toku peti jubilarni To Be Secure Forum (2BS), pod nazivom “Buduće perspektive globalne bezbjednosne strukture”. Na ovogodišnjem Forumu, učesnici diskutuju o najvećim međunarodnim bezbjedonosnim prijetnjama, integracijama u NATO, kao i o odnosima Rusije i Ukrajine.