Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani BiH vide članstvo u EU kao put prema “kraju svih mogućih ratova”

dacic i crnadak3

Bosna i Hercegovina je spremna da uskoro podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU), navodi “Financial Times (FT)”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je tokom posjete Londonu kazao kako je Bosna i Hercegovina spremna podnijeti zvanični zahtjev za članstvo u EU već ovog mjeseca.

Zahtjev dolazi dvije decenije nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat na Balkanu u kojem je poginulo 100.000 osoba.

U tekstu FT-a se također navodi kako planovi bh. vlasti pokazuju da je EU još uvijek privlačna za zemlje nečlanice uprkos problemima s kojima se suočava zajednica od 28 članica tokom prethodnih nekoliko godina, uključujući grčku dužničku krizu i izbjegličku krizu. Prognozira se kako će zahtjev za članstvo u EU doprinijeti brzom napretku zemlje nakon britansko-njemačke inicijative ponuđene krajem 2014. godine kako bi osnažile nade za reforme i integraciju zemlje.

Kako navodi FT, Crnadak je tokom posjete Londonu istakao da BiH čini velike napore na putu prema EU.

“Pokušavamo da se posvetimo ovom pitanju što je više moguće. Poruka iz Brisela kao i iz Londona je ipak da je mnogo važnije imati kompletan i kredibilan zahtjev koji bi odmah mogao biti prihvaćen, nego da se sve desi brzo i na nekvalitetan način”, rekao je Crnadak.

Napomenuo je kako Rusija također podržava napore BiH prema integraciji u EU.

“Evropske integracije su u potpunosti prihvatljive za Moskvu i žele nam sve najbolje na ovom putu”, rekao je Crnadak, dodajući kako BiH ne napreduje na putu prema NATO-u jer, kako je kazao, “nemamo konsenzus o ovom pitanju”.

Na kraju je kazao kako reformsku agendu u zemlji prihvataju sve političke partije

“Reformska agenda je prihvatljiva za sve parlamentarne političke partije i lidere. Zato očekujemo da svi djeluju u tom smjeru”, rekao je Crnadak, napominjući kako građani iz svih dijelova BiH vide članstvo u EU kao put prema boljim standardima života, boljoj upravi i “kraju svih mogućih ratova”.

Crnadak je istakao kako su pozivi predsjednika RS-a Milorada Dodika na referendum o nezavisnosti i evroskeptična retorika uglavnom za domaću političku scenu.

“Dodik često kaže da je nemoguća evropska integracija, ako to znači oduzimanje nadležnosti od RS-a. To je prazna priča. RS neće biti u opasnosti tokom procesa evropskih integracija. Najveća prijetnja RS-u je vrlo slaba ekonomija, veliki dug i duboka korupcija, što je problem i u drugom dijelu BiH”, rekao je Crnadak.